A csúcsos káposztát, más néven Filderkáposztát (Brassica oleracea), a Stuttgart környéki Filder vidéken termesztik. Kerek rokonától helyes kis sipkája különbözteti meg, mely érzékeny lelket és finoman feltekert leveleket takar. Nagyon odafigyelve kell bánni vele, a tárolást ugyanis nem nagyon bírja, s fogságban hamar elemészti magát.

Frissen nagyon finom salátának, illetve párolva köretként, de igazi énje savanyú káposztaként teljesedik ki. A káposzta hívei minden évben a harmadik októberi hétvégén összegyűlnek a savanyítás fellegvárában, Echterdingenben, ahol szemrevételezhetik az idei termést, összemérhetik tudásukat gyalulásban és tesztelhetik a kulináris finomságokat, mint a káposztás kenyér meg a káposztás nudli (Schnupfnudeln).

Az ünnep olyan nagy tömegeket vonz, hogy ilyenkor rendőrök irányítják a forgalmat, és aki későn eszmél, kizárólag tömegközlekedési eszközzel, mopeddel vagy biciklivel tud bejutni a városba. A hömpölygésből gazdag zsákmánnyal lehet távozni; megvehetők a frissen gyalult káposzták és kis vödrökben a friss savanyítmány.

1 thought on “Lakner Zsuzsa: Káposztaszezon

  1. Ez tetszik: „fogságban hamar elemészti magát”. Milyen fura, hogy a savanyúkáposzta meg pont akkor születik, amikor valamiféle emésztődés veszi a kezdetét.
    Egyébként meg úgy látom, Echterdingen az én Párizsom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel