Kimondottan jóízű projektként maradt meg emlékeim között a Spanyolnátha művészeti folyóirat HiperSpan 2 című kihívása (amúgy a többi szintúgy, de az erre adott vizuális és akusztikus reagálás-szériám menüjében akadt gasztrovonatkozású tétel is – így kötöttem ki vele a Kantinban). A lényeg: a felkért szerzők kapnak egy textust Székelyhidi Zsolt projektgazdától – aki ilyenkor a {SPAM}olnátha nevében jelentkezik be –, s abból szavakat választanak. E szavakról elindulva műveket (szöveget, képet, hangot) hoznak létre, amelyek aztán az online lapszám online olvasói számára az eredeti szöveg érintett kifejezéseire kattintva bukkannak elő. Eközben szerzők és művek egymással is kontaktusba kerülnek, rámutatva „a virtuális viszonyok közt működtetett gondolkodás serkentő szerepére” (Sz. Zs.).

E serkentő szerep valóban létezik, s nemcsak a szóban forgó projektnél, hanem általában a Spanyolnátha vonatkozásában. A lap – élén Vass Tibor alapító-főszerkesztővel – inspiráló felkérései, ihletett tematikái nélkül egy sor mikro-ciklusom biztosan nem született volna meg, márpedig köztük olyan is akad, amelyik később önálló elektrografikai kiállítássá nőtte ki magát. Köszönet érte ezúton is. Amúgy együttműködésünk intenzitását talán jelzi: amikor a folyó évtized 8. éve 8. hónapjának 8. napján (azaz ma) beírtam a vezetéknevem a Spa-honlap keresőjébe, 101 találat adódott. (Erre a varázslatos számra többféle projektet is lehetne építeni, de ebbe most ne menjünk bele…)

A 2009-es téli lapszámban feltálalt HiperSpan 2 esetében a „blokk” volt az általam választott szó, amely négyszer került elő a kapott szövegben, linkként szolgálva az elkészült munkákhoz. Rájuk klikkelve egy kis aloldalhoz jutunk, amelyek tartalmazzák 1. a kiírásban szereplő „vírusgazda” szót, illetve közvetlen szövegkörnyezetét; 2. a kiválasztott szóról indított vizuális szövődményt; 3. a kiválasztott szóról indított akusztikus szérumot.

A kép/hang-párokból álló sorozatom első tételénél a kép egy kávézás élményét idézi meg (erről valamikor egy önálló ízemléket is összeütök majd a Kantinban), Kávéházi blokk címmel. Az ehhez összemixelt hangfájl címe pedig PincérRendező, s alább hallgatható meg.

S hogy mindez miért most jön elő? Nos, azért, mert Vass Tibor éppen ma 50 éves. Hátha jó lesz ez a kávé a születésnapi tortához is.


> A HiperSpan2 projekt oldala a Spanyolnátha honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel