A hagyományos dán ételek kialakulására rányomta bélyegét a paraszti konyha, tekintve, hogy az 1800-as évek közepéig a lakosság nagy része a földből élt. Az első dán szakácskönyv még az 1300-as években megjelent, de a föld népének nem sok ideje és lehetősége volt a szakácsművészet fejlesztésére. A rozskenyér, a sör, a sós és füstölt disznóhús, a darált hús vagy a belsőségek – amelyeket zsírban megsütötték és tepertővel, almával tálaltak – tipikus ételei voltak ennek a korszaknak, de a sokféle káposztaétel és a sárgaborsó is szokásos fogásnak számított. Emellett kásákat fogyasztották, például zabkását, amely szintén tipikusan a szegény ember kosztja volt. A tehenek leginkább csak nyáron tejeltek, a vaj pedig elment adóba.

A XIX. század második fele, az ipar és a kereskedelem fejlődése új lehetőségeket teremtett, ekkor születtek az olyan ételek, mint a disznósült barna szósszal (flæskesteg med brun sovs), vagy a főtt tőkehal mustáros szósszal, illetve a húsleves hús-, liszt- és kenyérgombóccal (klar suppe med kød-, brød- og melboller). Ekkor keletkezett a külföldiek számára kimondhatatlan nevű vörös gyümölcsöntet, a „rødgrød” is, amelyet tejszínnel a tetején fogyasztanak a dánok – akik szeretnek tréfálni azzal, hogy megkérik gyanútlan külföldi barátaikat: ejtsék ki az öntet nevét dánul. Első próbálkozásra lehetetlen ez a feladat.

A helyi hidegkonyha híres terméke a smørrebrød, amely az 1900-as évek elején lett igazán népszerű, de valójában már az 1880-as évektől kezdve elkészítették két koppenhágai étteremben is a módosabb polgárok számára.

A II. világháború után, a 60-as évektől, ahogyan nőtt a jólét, és a dánok egyre többet utaztak idegen országokba, így a konyhát – az amerikai mellett – sok idegen hatás érte, nőtt a húsfogyasztás. A 80-as évek elején már hódított a takarékosság, a gazdasági válságok után magas volt a munkanélküliség, és megjelentek a diszkont élelmiszerboltok.

A 2000-és években, mint mindenhol Európában, divatos lett az egészséges életmód, és a vásárlók igyekeznek magasabb minőségű élelmiszereket beszerezni, tudatosan vásárolni. A legújabb módi házon kívül étkezni, vagy ételt rendelni, ezzel megtakarítva az ételkészítésre szánt időt. Ez a trend persze nem nagyon kedvez az otthoni ételkultúrának, az otthoni főzésnek. A dánok általában csak este fogyasztanak meleg ételt.


A nyitóképen „a kimondhatatlan nevű rødgrød” látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel