A reggeli nem csak tápértékben, hanem esztétikailag is fontos. A Távol-Kelet tudatosan használja a színeket az ételeknél, általában az alapszínek szükségesek hozzá, a sárga (tojás), piros-vörös (paradicsom, húsfélék) a kontraszt, vagy a kiegészítő színek kedvéért. A zöldet (cukkini, medvehagyma, petrezselyem) jelen esetben a terítő, a kéket pedig általában a szalvéta mintázata (kékfestő) pótolja.

A tojás (bármivel, kivéve az édeset) alapeset, mellé valamely húsféle (felvágott, pácolt, füstölt, főtt; tarja, göngyölt császár és hasonlók) feltétlenül szükséges. A módját is meg kell adni a terítéssel.

A legutóbbi emlékezetes reggelim a baconszalonnába tekert spárga volt, 2 tükörtojással. Színben és ízben is tökéletes lett; amikor egy általunk tisztelt gasztroszakértő, Edina tudomására hoztam, meg is jegyezte: „Óóóó, ha egyszer én is nyugdíjas leszek!”

 

1 thought on “Torma Cauli: A reggeli esztétikája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel