Pár napja, az 58. Velencei Biennálén, a kortárs képzőművészet legnagyobb seregszemléjén, a Giardiniben, egyes pavilonok előtt hosszú sorok kígyóztak. Feltettem egy fényképet a Facebookra, ahol látható, ahogyan kávét osztogatnak az elpilledt látogatóknak, illy kávét. Kaparásztunk a pénztárcánkban, hogy kifizessük az életmentő, frissítő italt, de kiderült, a cég ajándéka, fogyaszthatunk kedvünkre bármennyit. Sokan arra gondolhattak, reklámfogás, be akarnak vezetni egy új terméket, és ennek ez a leghatékonyabb módja. Óriási tévedés. Közel száz éves, egyik legnépszerűbb világmárkáról van szó.

Ki gondolná, ha a reklámfelületen olvassa az illy nevet, hogy az nem kitalált fantázia név. Azt még kevesebben gondolják, vagy nincs elég fantáziájuk, hogy akárcsak feltételezzék, ez magyar név. Illy Ferenc neve rejtőzik mögötte, aki új technológiákkal forradalmasította a kávéfogyasztás kultúráját. Temesváron született 1892. október 7-én, és ott is nőtt fel. Az osztrák–magyar hadseregbe sorozták be 22 évesen, az isonzói csatában is részt vett. Triesztben ismerkedett meg szerelmével, elvette feleségül, ezért ott telepedett le, két gyereke született.

Akkoriban Triesztben leginkább kávéval, déligyümölccsel, borral, olajjal kereskedtek, Illy Ferenc a híres Hausbrandt – kávéval, kakaóval kereskedő – cégnél dolgozott, ahol kávé pörkölésével is foglalkoztak. Innen jött az ötlete: feltalálta a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolást, amire speciális dobozokat használt. Így a kávét nem a kliens előtt kellett pörkölni, az ily módon csomagolt kávé hosszabb távon megőrizte aromáját és illatát. Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy nagy nyomás alatt a kávéban levő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

1933-ban saját céget alapított, illycaffe néven. Nem volt könnyű dolga, mert az 1800-as években 66 kávés vállalat működött a városban. 1935-ben Illy Ferencnek újabb találmánya született. Igaz, hogy a kávét tömegesen előállító, gőzzel működő főzőgépet a franciák találták ki, de Illy rájött arra, hogy ha a gőz helyett minél nagyobb nyomású levegővel préseli át a vizet az őrleményen, annál több illatanyag, aroma oldódik ki belőle. Az általa tervezett gép, az Illetta néven levédett készülék, kilenc bar nyomással dolgozott, ami ma iparági standard, és amelyből így sokkal teltebb, olajosabb ital szűrődött át, tetején az úgynevezett cremával, ami a minőségi eszpresszó ismertetőjegye, és így készüléke a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető.

Arról, hogy a cég – a kávé kifinomultságán túl – miként kötődik még a művészethez, majd legközelebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel