Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #32 – Rozmaring Kertvendéglő Óbudán
Az általános iskolai találkozót évek óta a Rozmaring Kertvendéglőben üljük meg. Meghitt, kellemes hely, az asztalok közt tágas tér van, a pincérek tapintatosan udvariasak. A Dunára néző üvegportálsarokba foglalunk asztalt, ahonnan rálátás nyílik a Margitszigetre és a Dunán úszó hajókra. Ez a látvány fokozza a jó hangulatunkat. Soha meg nem élt al-dunai hajóútról szoktam ezen a helyszínen ábrándozni, míg a pincér ki nem hozza az italokat.
60 éve ballagtunk el a Fényes Adolf utcai általános iskolából, és már csak kilencen tudunk a negyven fős osztályból összejönni beszélgetni, vacsorázni. Kilenc osztálytársunk haláláról értesültünk ez évig. Huszonketten kallódnak a nagyvilágban. A szétszóródás fő oka, hogy az óbudai félig romos házakat a hetvenes évek elején lebontották.
Idén heten vagyunk, mint a gonoszok (plusz egy fő rokon), de nagyon örülünk egymásnak, amikor körbeüljük a hosszú asztalt. A testes vörösbor, a sör és az unikum még rátesz néhány lapáttal a jó hangulatunkra. Mintha ottfelejtettek volna minket az iskolapadokban, ugyanúgy heccelődünk és hahotázunk. Anekdotázunk a régmúlt emlékeken. Az öregfiúk egy fekete hajú, magas és bögyös Katáról ábrándoznak, aki az ablakba kikönyökölve vadította a nyúlszívű kamaszokat.
A vacsora asztalra tétele után kissé elcsendesülünk. Kipécéztem magamnak az étlapról a szarvascombot vadas mártásban, pirított szalvétagombóccal, bébirépákkal. Szeretem a változatosságot és a sok összetevőből álló ételeket, ezért mindig különlegességet rendelek. Béla is kacérkodik a szarvassal, de a bébirépaköret elriasztja, inkább harcsát eszik bébiburgonya sztékkel. A többiek könnyű ételeket választanak különböző diétákra és éjszakai hánykolódásokra hivatkozva. Rántott csirkemellfilét rostonsült zöldségkörettel, mátrai borzas szeletet sült krumplival, salátával.
Óriási zománcozott serpenyőben hozza a pincér a szarvascombomat. Olyan nagy adag, hogy a felét haza kell vinnem dobozban. A szarvascomb vérbő marhahúsra emlékeztet, csak annál markánsabb az íze és szaftosabb, omlósabb a húsa. A szalvétagombócok ízét fokozza, hogy megpirított állapotban kerültek a finoman ízesített, selymes állagú vadas szószba. A bébirépák édeskés íze megkoronázza a vadas szarvas gazdag ízvilágát.
Béla annyira elégedett a halvacsorájával, hogy mire fölé állok a fényképezőgéppel, hogy lefotózzam, addigra már a kétharmadát bekebelezte.
Kicsi üvegkancsóban hozza ki a pincér a Bujdosó fehér, a rozé és a vörös szőlő kombinációjából készült boromat. Enyhén savanykás ízvilága jól passzol a vadas szarvashoz. Hogy megnevettessem az öregdiákok csapatát, annak igazolásául, hogy nagyon ízlett a vacsora, a nyelvemmel tisztítom meg a serpenyő alját a rátapadt mártástól. Azonmód odatapasztják a Zsuzsánna nevem elé a nyalintós jelzőt.
Fotók: Laufer Csaba, Noth Zsuzsánna, Pető László | Effekt: Kantin.
Hiányoztok. Remélem, jövőre tudok menni Magyarországra, és akkor ott lehetek. Ki tudja, hányszor tudunk még találkozni. Nem vagyunk fiatalok.
Várunk nagy örömmel.