Mindig igyekeznem kellett az életem folyamán, hogy lehetőleg hamar elvégezzem a konyhai feladatokat, mert kellett az idő másra. Néha magam kreáltam gyorsan készülő ételeket abból, ami épp otthon volt. Több mártást is kitaláltam, és volt valamikor, jó 25–30 éve Debrecenben egy Őszike nevű folyóirat, ahová emlékezetem szerint Szabó László grafikusművész vitt be, és Mester Gyula szerkesztette. Indítottak nekem egy rovatot Nagymama tanácsai címmel, ebbe írtam a gyorsan elkészíthető, olcsó, ám ízletes mártásaim, leveseim, húsféléim receptjeit.

Ilyen volt például a Mártás halhoz: vajjal világos rántást készíteni, vízzel felönteni + őrölt koriander, só, fehér- vagy feketebors + felszeletelt narancs, dió; mindezt kicsit átfőzni + 1 citrom leve a végén; ha túl savanyú, kis cukor. Elkészíthető besameles alappal is. (Főleg főtt halhoz, húshoz készítettem, afrikai harcsát vagy busát főztem meg enyhén ecetes-sós vízben, gyorsan elkészült, nyakon öntöttem a mártással, és már ment is az asztalra, mellé főtt krumpli.)

Sajnos ez a kitűnő havilap rövidesen megszűnt, ezzel konyhai „tanácsadói” pályafutásom is véget ért.

2 thoughts on “Láng Eszter: Nagymama tanácsai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel