Jól értesültek gyakran vitatják a rozata eredetiségét. Felemlegetve a francia crème brûlée és a spanyol crema catalana desszerteket. Valójában földgömbbel a kezünkben napestig sorolhatnánk a közszájon forgó és a kevéssé ismert változatokat. Legyen elég annyi, hogy a tengerparti konyha mindig befogadó.
Címke: Faragó József
Faragó József: Lecsóhal
A háziak nagymamája rám nézett és rögtön megkínált egy kávéval. Kicsit eldiskuráltunk a halról. Persze, csak az obligát hőség témát követően. Azt javasolta, legyen dalmát „lešo”.
Faragó József: Kék hal az adriai Gulágon
A „csupasz szigeten” (Goli otok), melynek kopár sziklái között addig csak birkákat legeltettek, 1949-ben alapították a hírhedt „adriai Gulágot”, a mai börtönturisták zarándokhelyét.
Faragó József: Rakija #4 – Hajnali komppal egy bolond délelőttbe
És igen, a rakija is előkerül. Ezúttal travarica. Amit sokan lekicsinylően fűpálinkának neveznek. Pedig törköly.
Faragó József: A kagyló pikantériája
A dalmátoknak van azért erre hajlama. Már a XIX. században obszcén neveket dobtak be a szigetvilágot feltérképező labanc hivatalnokoknak az unatkozó halászok.
Faragó József: Bačvicei hámozott teniszlabda
Igazi dalmát csemege a picigin, mely hol sós, hol édes. Néha simogatóan selymes az íze, máskor fájdalmasan keserű. Olyan, mintha csikorgó homokszemeket morzsolgatnánk a szánkban. És tényleg…
Faragó József: No pizza, no pasta, de friss lignje a zavarosból
Klasszikus családi vendéglő az Odmor. Kontinentális és tengeri kínálattal, szolid árakkal. Sallangok nélküli, gyors kiszolgálással. Hangulatában talán egy óbudai kisvendéglőre hajaz. Csak itt eredeti szarajevói scsevapot és friss tengeri halat is kérhetünk.
Faragó József: Még két kávé!
A kártyának sokáig nagymálna íze volt, aztán piros kisfröccs, később könnyed fehér hosszúlépés, mostanában inkább keserű kávé. De nem a 20 filléres alapon elszenvedett réges-régi veszteségek miatt, egyszerűen így szeretem.
Faragó József: Rakija #3 – Nem mind fügepárlat, ami annak látszik
Dalmáciában gyakori, hogy törkölybe áztatnak fügét, ez a smokvica. Általában 32 százalékos alkoholtartalommal. Közismert házi receptváltozata a smokovača, amikor a törköly minden literjébe 20 szem száraz fügét dobnak.
Faragó József: Rakijka #2 – Mire jó, ha köhög a dízel?
A jó rakijához tengerre kell szállni. Lehetőleg valamelyik ütött-kopott halászkikötőben.
Faragó József: Rakija #1 – Amikor alkoholban hizlalt fügeszemek merednek ránk a palackból
A török eredetű „raki” szócska az arabok „araq” kifejezéséből származtatható, ami a lepárlás szinonimáját, az izzadtságot idézi. Mire idáig jutunk a tengerparti etimológiában, üzembiztosan megizzadunk. Nincs is jobb ilyenkor, mint a házigazdával koccintani.
Faragó József: Kávé mellé tiramola
Reggeli kávénk mellé éppúgy jár a tiramola, ahogy az esti séta és az elengedhetetlen kávéházi kiülés is elképzelhetetlen nélküle az ódon sikátorokban. Még a polgármester is megszólalt a minap. Szerinte a tiramola Split jelképe.