Ebédeltünk a vásárhelyi vasútállomáshoz közeli büfében, nálam poggyászként egy cekker, amiből kikandikált két doboz kínai tea. Sütő Dani emlékére.
Címke: Gergely Tamás
Gergely Tamás: A víz, amit iszom
Éltem Brassóban, Kolozsváron, Szatmár megyében Tamásváralján és Túrterebesen, Bukarestben, majd Stockholmban, hatszor kocsiztam turistaként Stockholm és Brassó között, ami rengeteg szállást jelent a német tengerparttól az osztrák Alpok tetejéig, hát bizony ivóvíz dolgában akár szakembernek is mondhatnám magam.
Gergely Tamás: Stockholmi Jeremiás
Harminc évig számomra a füge az volt, amit karácsony előtt lehetett vásárolni az élelmiszerüzletben. Brassóban és Bukarestben. No de változott a színhely…
Gergely Tamás: Flambírozott Manchego
Új trend lenne kialakulóban? Nem vagyok jártas a gasztronómiai irodalomban, mindössze tapasztalom, hogy egyre több ételben tűnik fel a szarvasgomba.
Gergely Tamás: Svéd ízemlék, vörös áfonyával
Itt sok mindenből két variáns létezik. Van például áfonya, azaz a mi ismereteink szerinti kék áfonya, ilyet szedtünk gyerekkoromban a Brassó környéki hegyekben, de itt a kék mellett vörös áfonya is terem. És itt, vagyis skandináv földön főként ez utóbbit eszik.
Gergely Tamás: Káliumfüggő
Túl sok a cukrom. Mármint a véremben. Ezért dietetikus elé küldtek, tanítana meg táplálkozni. Helyesen.
Gergely Tamás: Kis svéd nyelvlecke
A papírzacskó eredetileg ételhordónak készült, a közeli élelmiszerboltban vásároltuk. Feltűnik nekem, hogy milyen kellemes látvány az oldalán az a minek is nevezzem: konkrét vers? élelmiszerdizájn? De megfelel svéd nyelv- és kultúrleckének is.
Gergely Tamás: Kislibavirág sonkalében
A kalotaszegi Kisbácsból való a recept: Vass nagymama kiment a kert végébe, tépett néhány marék kislibavirágot, s a húsvéti főtt sonka levével összeadva finom savanykás levest főzött.
Gergely Tamás: Gyümölcsoltó Boldogasszony meg a vafli
Kuriózum talán, de a Teremtőt kilencvenkilenc – egymástól eltérő – módon tisztelik ebben a hosszúra nyúlt országban. Van mégis valami közös ezekben: a „Våffeldagen”, azaz a vafli napja, március 25-e.
Gergely Tamás: Ha Tűzföld, hát…
„Tudod mit, mondta, adok nektek egy receptet egy olyan ételről, amit a Tűzföldön készítenek. Mert én onnan származom.”
Gergely Tamás: G.W. vöröse
Meglepett, hogy a vällingby-i italboltban egy ismert ma élő svéd személy nevét fedeztem fel egy borosüveg címkéjén. Vettem is belőle, de…
Gergely Tamás: A szalámi íze
Brassóban születtem és nevelkedtem, rokonaim a Székelyföldön laktak – úgyhogy számomra Magyarország a Kossuth rádió volt hosszú ideig, meg ha valakihez látogatók érkeztek, akkor a Pick szalámi és az ötputtonyos Tokaji, piros-fehér-zöld szalaggal a nyakán.